Klima Belehar

Katero klimo izbrati?

Klimatsko napravo izberemo glede na: 

  • obliko prostorov,
  •  možnosti namestitve, razporeditev opreme v prostorih 
  • in glede na to, kje se ljudje v prostorih največ zadržujejo.

Talna – stropna klimatska naprava

Če želimo, da bi bil tok zraka bolj usmerjen proti stropu, potem izberemo talno-stropno klimatsko napravo, ki se namesti na steno na podobni višini kot radiator. Takšna namestitev je primerna tudi v podstrešnih sobah, kjer je nizka stena, (npr.1,2m). V kolikor nimamo prostora na steni, strop pa ni spuščen, potem lahko napravo pritrdimo pod strop. Pri stenski namestitvi lahko z dodatno loputo in pravokotno odprtino skozi steno, klimatiziramo tudi sosednji prostor.

Stenska klimatska naprava

Stenske klimatske naprave so primerne skoraj za vsak prostor. Tok zraka usmerjen v ožjem pasu, ki naj ne bi bil usmerjen neposredno v ljudi. V kolikor želimo imeti poleg klimatiziranega tudi zelo čist zrak, ki bo vseboval tudi zadosti negativnih ionov, potem izberemo klimatsko napravo z vgrajenim ionizatorjem in aktivnim elektrostatičnim filtrom.

Kasetna klimatksa naprava

Če je strop v prostoru spuščen vsaj 30 cm, višina prostora pa ni nižja od 2,5 m, potem je idealna rešitev kasetna klimatska naprava. Ta je v celoti vgrajena v spuščen strop, na stropu pa je vidna samo maska z rešetko vstopnega zraka in štiristranski izpih klimatiziranega zraka.

Vsaka od navedenih naprav ima obvezno tudi zunanjo enoto, preko katere se toplota iz prostora odvaja v okolico (ali obratno pri ogrevanju). 

Prenosna klimatska naprava

Če zunanje enote  ne morete ali ne smete namestiti, potem je edina rešitev prenosna klimatska naprava, ki pa lahko samo hladi. Primerna tudi tudi takrat, ko v najetih prostorih ne želite ali ne smete namestiti stabilne klimatske naprave.