KAJ JE PREZRAČEVANJE?

Prezračevanje je dovajanje zunanjega zraka v stanovanje ob hkratnem odvajanju notranjega zraka v zunanjost. S tem zamenjamo iztrošeni, nečisti in vlažni zrak s svežim, manj zasičenim z vlago. Izmenjava zraka med posameznimi prostori, ob zaprtih oknih, ni prezračevanje; s tem le prerazporedimo zračno vlago znotraj stanovanja.

 

ZAKAJ JE POTREBNO PREZRAČEVANJE?

Veliko novih objektov oz. objektov z novo zamenjanimi okni ima težave z prezračevanjem prostorov, saj se ob odpiranju oken izgublja veliko energije. Zato je vgradnja prezračevalnih sistemov v objekte nujna, saj bivanje v slabo prezračevanih objektih ni le neprijetno ampak v nekaterih primerih celo škodljivo.

 

DELOVANJE PREZRAČEVALNIH SISTEMOV:

Po sodobnih normativih mora biti zagotovljena menjava celotnega zraka iz prostora na dve uri. Zato vgrajujemo prezračevalne sisteme pri katerih izkoriščamo odpadno toploto, da se ne pojavljajo preveliki dodatni stroški. Naprava, ki izkorišča toploto »odpadnega« zraka se imenuje rekuperator. Rekuperator s pomočjo prenosnika toplote izkoristi do 95% toplote »odpadnega« zraka.

 

Nalaganje...